Friday, July 13, 2012

Mengandung Lagi?

Posted by Husna Zainal at 9:52 PM 1 comments
Hello mommies.

Macamana mommies buat keputusan untuk mengandung buat kali kedua.?
Mungkin sebab kes 'tereksiden" atau mmg planning nak tambah bilangan anak.?

Sekarang Riaz dah genap 8 bulan. Ada jugak terpikir nak mengandung lagi. Sebab planning nak ade 2orang anak sebelum umur 30tahun. Dan jugak sebenarnya rindu sangat pengalaman sebagai "preggers".

Tapi banyak factor yang tak menyokong perasaan ni.

Firstly, keadaan kewangan seakan tidak mengizinkan buat masa ni. Takut sangat tak dapat memenuhi keperluan baby baru dan jugak Riaz. Tapi rezeki kita tak tahu kan..hmm

Secondly, trauma semasa bersalin dan selepas bersalin kali pertama tak hilang lagi. Dengan pengalaman jahit episiotomy tertanggal.jahit kali kedua.Sampai sekarang rasa ngilu tu mmg takleh dilupakan  Dan jugak pengalaman menjaga Riaz masa dia kuning kat hosp.Setiap malam menangis tgk Riaz kena bogel duduk bawah lampu sepanjang hari. Dan yang pasti anak kedua akan jugak terkena sakit kuning ni. sebab ibu berdarah O mmg possibilities tuk kena kuning.so...kesian sangat bila tgk anak kena ambik darah hari2..sampai lebam biru tangan dia. aduh...mmg dugaan sangat. Takut nya nak menghadapi kali kedua.

Thirdly, cukup kah ilmu agama & ilmu kehidupan untuk mengasuh anak2 nanti. Kadang2 terpikir segala kesilapan dulu. Berdoa semoga tiada anak yang mewarisi perangai2 dulu. Biasala muda2 kan suke memberontak, gaduh2 sikit ngan mak. Skg baru tau perasaan nya bila anak buat camtu ngan kita..hm..

Memandangkan tempoh injection Perancang aku sampai August. sempat lagi nak ambik masa pikir nak sambung ka tak injection tu. Suami tersayang Alhamdulillah buat masa ni menyokong sepenuhnya keputusan isteri dia ni. Yela..teman yang mengandung.bukan nye dia..hihih

Wednesday, March 28, 2012

Kembali Semula

Posted by Husna Zainal at 8:31 PM 0 comments
Assalamualaikum blogwalker..
Lama dah tak menjengah blog ni. Semenjak dah mula kerja ni tak sempat nak menghadap blog..balik rumah dah letih pastu nak menghadap Riaz yang semakin lasak sekarang..Seperti hidup ni tak berkesudahan.tapi aku bersyukur sebab orang di sekeliling banyak membantu sedikit sebanyak dalam kehidupan aku.

Syukur sebab suami sentiasa memahami, time malam Riaz menangis dia pun sanggup temankan. Sampai berapa kali masuk keje lambat..mengantuk punye pasal..Thanks Papa..

Time keje mak aku la yang jadi baby sitter aku.Bukan main manja la Riaz ngan wan dia..Tido ngan wan dia malam2 pun dia ok je. Jeles Mama tau Riaz.hehe

InsyaAllah, pasni nak rajin2 update entry kat sini..

chaiyok nana.!

Tuesday, January 31, 2012

Wordless wednesday

Posted by Husna Zainal at 8:01 AM 4 comments

Thursday, January 26, 2012

Pengalaman Bersalin Kali Pertama Ep 3

Posted by Husna Zainal at 8:23 PM 0 comments
Ok.. Cuba2 curik masa nak sambung entry berkenaan pengalaman bersalin ni..kalau2 sape2 belum baca ni episode pertama & episode 2.

Sambung dr kisah membuang segala kotoran dalam badan. Bila dah rasa sakit perut nak membuang tu, terus la terkocoh2 ke tandas..sampai2 terus membuang..seb baik pakai kain..lau tak..tatau la ape jadi...

tak banyak pun membuang sebenarnya..sebab aku takde makan sangat hari sebelum tu. so kejap je dalam tu..and balik ke katil..Nurse dtg semula pasangkan ctg dan dia ready nak masukkan induce tu...hwaaa nervous nye..
Tak lama lepas tu, aku dpat rasa contraction tu..hanya Allah yang tahu sakit nye..Tak same langsung macam sakit masa period tu..mmg langsung tak same..so try lelap jap...hilang sikit rasa sakit tu..

Nurse dtg..dia tanye."nak epidural x?"
aku jwab," boleh tak kalau sy nak pk dulu, and tanye pendapat husband?"
nurse jawab," boleh..tp jgn lama sangat, kalau bukaan dah 6cm sy takleh bg epidural dah"

try kol husband, and bincang ngan dia..sempat lagi cite ngan dia cane sakit time tu..dia kata suh bt keputusan sendiri..janji semuanya selamat.

Akhirnye, memikirkan sakit sesangat contraction td..dan nurse kata might be petang baru bersalin dia advise suruh ambik, sb takut takde tenaga nak push and nanti end up vakum pulak. So aku amik epidural..

After pakar bius dtg masukkan epidural tu, lega..tak rasa sakit langsung..sempat tertido..terjaga pun sebab nurse dtg bt VE..pastu sampai pukul 3.30 baru 7cm..time ni  epidural dah habis..
hwaaaaa...sakit tak terkata..time ni dah menggigil2...lame lg nak tunggu..
Masuk pukul 3.45ptg mmg dah tak tahan sangat sakit nye.. blom lg 8cm.. Nurse kata bile dah 8cm baru leh tolak ke labour room...

Bile dorg tgk aku macam dah tak tahan sangat, dorg decide bawak g LR..kul4 time tu.nasib baik ade bilik kosong.. Masa sampai LR doktor plak bt VE..Alhamdulillah dah 8cm..
Doktor kata tak lama je lagi..but jangan push..kena tunggu sampai 10cm baru leh push..
Time tu lega sikit sebab husband ade temankan..Tp kat ari2 tu cam kena toreh2..sakit sangat2..Disebabkan sakit sangat2 aku tak kire..aku push jugak..
then aku dengar bidan ckp, dah 10 cm...so dah leh push ni.. padahal aku push baru bukak 10cm..aduhai..sakitnye..
Doktor, bidan, doktor pelatih sume dah ready..
doktor: Puan tarik nafas panjang2...then teran sekuat hati ok..
aku: angguk..

Ready...Tarik nafas...Teran.......................................
Husband bg support time..best sangat...
After push yg pertama tu, husband kata dah nampak kepala...aku pun dah semangat time tu..
sekali lagi Tarik nafas...teran.........................
Plup...keluarla kepala akhirnye..terus hilang segala sakit yg tadi tu...tah mane paginye..huhu

then doktor  kuarkan baby..and tanye "baby ape ni puan?' aku jawab baby boy... Alhamdulillah...terharu rasanya.. to be continued..


Sunday, January 15, 2012

Pengalaman Bersalin Kali Pertama ep 2

Posted by Husna Zainal at 8:48 AM 2 comments
ini sambungan dari  episod pertama . Fuh lame betul amik masa nak continue segala drama ni.

after kol SIL tu, tanye pendapat husband & mak. Nak buat camana kan.sebab ni kan 1st time so nervous sampai tatau nak cakap camana..Husband mmg dah nekad nak bawak g hospital.Mesti dia pun risau same.Risaukan keadaan isteri dia ni dan jugak baby dalam kandungan. So Mak pun kata g je hospital tu.

Ok..nekad jugak ke PPUKM malam tu.

20 october 2011, 10:00pm: gerak ke PPUKM. mak pesan minum air selusuh tu sampai habis. Baca ayat "Lailahailla Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzalimin" Mohon ampun ngan mak & abah.Mintak halalkan makan minum selama umur aku ni.

Sempat lagi singgah makan kat Batang Kali.Kedai faveret aku & husband. Aku makan Kueyteow Goreng ngan Neslo suam. Konon nak mengumpul tenaga. InsyaAllah.

12:00pm : Sampai kat emergency PPUKM. Masa ni air selusuh dah minum separuh..Time ni baru rasa perut sakit2..pinggang pun sakit mencucuk2 tapi tahap minimal.boleh tahan lagi.
Pas kena interview ngan Nurse kat kaunter,dia suruh masuk bilik check up. Nak buat VE katanya..kalau bukaan dah 2cm, dia kata kena admit.
Dengan nervous nye..Dtg sorg Doktor Cina.tak ingat langsung nama dia.sb dlam kepala ngah pikir macam2.huhu So dia buat VE...Alhamdulillah ngan doktor ni tak rasa sakit langsung masa VE. Dia ajar dulu cara nak bernafas macamana. then dia kata bukaan dah 2cm. So kena masuk wad la.  Dia kata tunggu lagi 4jam.kalau bukaan dah 4cm, dia akan pecahkan ketuban then baru masuk stage 1.

1:00pm : dah masuk wad.Dapat katil sebelah sorang pempuan cina. MasyaAllah dia punye berdengkur..Kuat gila sampai dengar satu wad.lg2 yg duk katil seblah ni.
Masa ni sakit lebih kurang sama ngan td...aku baca yasin sementara nak menunggu pukul 4..nak tido takleh sb kepala ngan memikirkan macam2 time tu ngan gangguan cina katil seblah ni..adoi..

4:00am : Doktor datang.aku sempat terlelap rupanya..Dia bawak kat satu bilik.sebab nak check dah bukak berapa..
Time ni doktor pempuan yang check..sweet je muka dia. Alhamdulillah jugak time ni dia buat VE tak rasa sakit sangat. Then dia kata bukaan baru 3cm. Dia suh aku sambung tido balik.Kena tunggu lagi 4jam.Dia kata dalam kul8 dia datang..

Aku pun sambung tido balik..sakit masih minimal.

8:00 am : Doktor tadi datang balik, Pegi semula kat bilik td..Check VE lagi. akhirnya bukaan dah 4cm..and terus dia kol bilik Stage 1 nak tgk samada ade katil kosong atau tak..Ok.alhamdulillah ade katil kosong.  So dia pun kata nak pecahkan ketuban baru bawak turun kat stage1 tu.
And ready nak pecahkan ketuban.punye la nervous sebab benda alah nak cucuk bagi pecah tu panjang yang amat. Tp....... tak rasa ape pun sebenarnya. tau2 ketuban tu dah pecah. Air ketuban tu mengalir cam paip..pastu dia suh duk atas wheelchair..menitik2 la air tu dalam wad tu..bila aku tanye nurse tu " takpe ke air mengalir camni?" nurse kata " jgn risau, perkara biasa ni"

dan terus heading ke stage 1 tu..masih tak rasa sakit sangat.perut memulas macam kena cirit birit je..masih boleh handle lagi.
Sampai2 tu nurse masukkan ubat kat dalam dubur, nak buang segala kotoran dalam perut..Masuk je ubat, tak sampai seminit dah rasa nak membuang..

*to be continue

Monday, January 9, 2012

Perkembangan Riaz 2bulan 3minggu

Posted by Husna Zainal at 10:48 PM 0 comments
Sekejap je masa berlalu.Riaz dah pun masuk 2 bulan 3minggu sekarang.tak lama je lagi nak masuk 3bulan. Banyak perubahan Riaz sepanjang 2bulan ni.Dan yang paling penting Riaz sentiasa sihat.

Masa check up & 2months jab tu berat Riaz naik elok. 5.44kg. patutla mama dia tak larat dah nak dokong dia..sampai kebas2 tangan bila dokong lame2. and berat sekarang tatau lagi, kena tunggu next check up on19th ni..

Riaz dah pandai berborak2, gelak2 ketawa..n tengah berusaha nak menghisap jari dia. sampai skg tak pas2 lagi..jenuh mama mengelap muka Riaz yang basah lencun tu..xpe..usaha lagi yea Riaz..chaiyok2..







*insyaAllah nanti akan sambung entry pengalaman bersalin tu..hehe busy sket.

Thursday, January 5, 2012

Pengalaman Bersalin Kali Pertama

Posted by Husna Zainal at 8:40 AM 0 comments
Setelah 2 bulan baru terasa nak update berkenaan pengalaman bersalin kat sini. Selama ni asyik baca other mommies punye pengalaman..Bagaimana pengalaman mommies2 yang lain dapat membantu aku sedikit sebanyak, aku jugak harap pengalaman aku pun boleh membantu M2B yang lain.

Enjoy..
16 0ctober 2011: already 40 weeks. belum lagi ade tanda2 nak bersalin. Masa ni jugak mak aku admitted kat Hospital Selayang sebab operation Lutut.Dah 2 minggu la since day 1 mak admitted aku berulang dr umah ke Hospital Selayang. Amik masa almost 45min. Dengan harapan banyak berjalan ulang alik hospital memudahkan bersalin. tp not for me..hwa.

17 October 2011: sakit pinggang menusuk2..and dah turun show lendir warna coklat2..mmg sakit sangat2..so decide nak g hospital.Terus heading ke Hospital Selayang.

Sampai2, kat emergency tu doktor bt VE.. Sakit sangat masa dia check tu..padahal masa 1st time haritu kat Hospital KKB (admit sb demam) ade bt VE gak..tp bidan tu bt slow motion..ajar cara bernafas sume..Kat Selayang ni main redah je..

Doktor tu kata bukaan baru 1cm..so boleh la balik umah.dia kata lambat lagi baru bersalin ni..so dia bg another 9days. Kalau tak sakit jugak..sila la serah diri ke Hospital Selayang. Dia induce katanye..

20 October 2011: Harini baby sangat kurang bergerak. dah kacau2,macam2 petua sume dah try still takde gerakan. rasanya dr pg sampai kul5 ptg tu baru 4kali kot.. Mmg risau sangat time tu.takut sesuatu berlaku kat baby kan.

Ptg tu trus kol SIL..tanye pendapat dia camana..So dia suggest pegi ke PPUKM.sb dia takut Hospital Selayang akan reject lg macamana kes dia dulu.

to be continued..

# baby nangis pulak..

Our Baby

Lilypie First Birthday tickers
 

I Love Emerald Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea