Friday, May 27, 2011

20 week pregnant

Posted by Husna Zainal at 1:12 AM 0 comments

Friday, May 20, 2011

19 weeks pregnant

Posted by Husna Zainal at 7:50 PM 1 comments


Wednesday, May 11, 2011

Pregnancy Photography

Posted by Husna Zainal at 2:10 AM 2 comments
Bila dah 8 bulan nanti nak amik gambar camni la...

Tuesday, May 10, 2011

Paceri Terung For Dinner

Posted by Husna Zainal at 8:31 PM 1 comments
Hey there,
Harini aku nak bercerita pasal makan pulak. sebab lame dah rasanya aku tak memasak. Masa mula2 kawen excited sangat nak tunjuk skill memasak kat husband. Maka rajin la aku google resipi2 ala kampung untuk di masak. Selalunya refer kat MYRESIPI.COM.

Setakat ni yang aku pernah masak kan untuk suami
1. Mi Bandung
2. Masak Lemak Cili Api Ayam/Daging
3. Daging Blackpepper
4. Sambal Ikan Bilis & Kentang
5. Sambal Tumis Sotong
6. Nasi Lemak
7. Ayam Masak Merah
8. Sayur Campur (Ni takyah google pun tak pe)
9. TomYam
10. Bubur Nasik Special.
11. Ikan Masak Kicap
Yang ni semua menu yang baru pertama kali masak. tak penah aku masak kan untuk sesapa.termasuk family aku..Bukan sebab masa aku bujang aku pemalas..tapi sebab mak aku tak suke orang redah territory dia.so aku lepak jek tgk tv masa mak aku masak.

Tapi bila dah start mengandung, aku dah kurang memasak untuk husband. Lagipun husband merungut berat badan dia naik sebab asyik makan jek.makan banyak plak tu..siap bertambah nasik.. Lagi pun kesihatan aku tak mengizinkan.Masa mula2 dulu kerap letih.mungkin perubahan hormon kot.

Tapi semalam, teringin sangat nak makan PACERI. tapi sebenarnya aku lebih suka makan paceri Nenas.Tapi mak aku cakap jgn makan nenas masa mengandung ni.cube elakkan. So aku pun masakla paceri terung. bermodalkan RM 5. Just nak beli santan & terung. Sebab bahan2 lain mmg dah ade dalam dapur.

Akhirnya...

" Sedapla sayang masak ni. Abang tambah nasik boleh.?"

yay! first time kot masak paceri terung ni..Buat masa ni masak untuk husband jek la dulu.Untuk Mentua @orang lain nanti dulu yea..biar aku prektis sebaik mungkin..hahahaha

Nak resipi???  





Monday, May 9, 2011

Check Up Kali Ke 3.

Posted by Husna Zainal at 8:02 PM 2 comments
Semalam buat check up kali ke 3 di Klinik Bidan Kg Kenanga Rawang. Appointment pukul 10. Tapi datang lambat.so kena la tunggu lama...padan muke..hihi. Nasib baik husband baik hati nak meneman pegi check up ni. Lau Tak bosan la nak menunggu hampir 2 jam.

Bila sampai giliran aku, sempat lagi berborak2 dengan nurse tu.tanya dia macam2.kesian kat dia sebab nak melayan soalan aku..takpe cik nurse, awak mmg baik hati..

aku sempat tanya dia pasal scan baby..
- Bila masa yang sesuai nak buat scan? nk kena tunggu kandungan berapa bulan.?
 Cik nurse jawab: seeloknye 5bulan dan ke atas..sebab kalau selalu scan tak elok untuk bayi. Lagipun scan   cume nak tgk kedudukan bayi n jantina nya.kalau awal2 tak nampak pun jantina nya.rugi je

 - Ape beza scan 3D ngan 4D.?
  Cik nurse jawab: Scan 3D tu yg biasa punye..yg hitam putih tu.. Tp yang 4D ni dia canggih sikit.siap leh nampak muka baby ikut muke sape.Dia akan nampak jelas macam wujud la..
Wah..!!!!excited nye.... So kena survey kat klinik mane yg ade buat scan 4D ni..tapi insyaAllah bila kandugan dah mencecah 6bulan baru nak g scan.

Aku tanya jugak makanan yg sesuai n tak bape sesuai diambil semasa mengandung
 - Kalau tak boleh minum susu, boleh tak kalu ganti dengan soya.?
   Cik nurse jawab: Boleh. Tp soya tak bagus untuk HB.Memandangkan aku ada masalah dengan HB, aku kena kurangkan minum soya.sebab soya kafein dia same tinggi dengan nescafe.Tak elok jugak untuk tulang.sebab kafein akan sedut sume kalsium dalam tulang. So, selalu2 la minum susu..kalau takleh minum susu..cari yang coklat ke..Anlene Boleh..takde masalah..

Tu je setakat ni soalan aku pada nurse tu..next check up boleh tanye lagi.kuikui

Keputusan check Up semalam turn out ok.

Berat: Naik 1.1 kg. ( Terlebih naik ni, sepatutnye 0.5 jek)
HB: Improve.
BP: Stabil
Keadaan Baby: Masa Nurse tu check, Dia kata baby aku besar..Pastu dia kata sangat agresif.Sebab masa dia nak dengar jantung tu. baby gerak2 macam taknak nurse tu dgr dia punye denyutan jantung. Patut la sekarang ni aku asyik kejang2 perut jek..rupanya si kecil ni dah pandai bergerak2...ti kalau da pandai tendang2..tatau la camana...

Alhamdulillah semua ok..Lepas ni kena rajin amik vitamin..sebab sebelum ni asyik skip jek.kuikui..

Tunggu next check up 06.06.2011



Thursday, May 5, 2011

Scan Baby. Perlu Ke?

Posted by Husna Zainal at 8:18 AM 1 comments
" Dah scan?" "Dah tau baby boy ke baby girl?" Orang sekeliling selalu sangat bertanya pada aku soalan ni.

Penting Ke??
 Sebagai ibu baru, aku banyak bertanya soalan kepada orang sekeliling pada setiap kemusykilan berkenaan situasi semasa mengandung ni. Banyak sebenarnya yang aku perlu ambil tahu untuk kesihatan aku dan jugak kandungan. Tp, reference utama adalah Mak aku sendiri.. Mak aku agak tradisional.Segala petua yang dia amalkan semasa mengandungkan kami adik beradik semuanya dikongsikan pada aku..sekurang2 nya takde la aku  panik menghadapi semua situasi ni untuk pertama kali.
 
Berkenaan scan baby ni..mak aku selalu pesan, jangan kerap sangat buat scan tu..tak elok untuk bayi..Masa terbaik untuk buat scan baby ni, masa kandungan dah genap 6bulan atau lebih...So ..buat masa sekarang aku belum bersedia untuk scan kandungan ni. Even kawan2 yang mengandung cerita yg best2 bila kite buat scan ni...betapa hepinye dorg dpt tengok isi dalam perut tu..bile nampak si kecil tu..hm...
p/s: takpe baby..mak boleh tunggu.mak akan bersabar untuk kamu yea.demi kesihatan kamu.Insya Allah.. 

Wednesday, May 4, 2011

16 weeks pregnancy

Posted by Husna Zainal at 1:35 AM 3 comments
Ni gambar masa 16 weeks pregnant. Untuk makluman semua perut itu kelihatan besar sebab tengah duduk.Kalau berdiri, tak bape nampak sangat..Leh cover lg..Mesti jejaka-jejaka ingat i masih single lagi..hehehe..

Ni la husband kesayangan ku..Masa berkenal2an dulu.Bukan main kurus..Bile dah kawen, dia yang mengandung dulu. Mak ckp husband BUNTING GAJAH..hehehe

P/S: I wish my baby eyebrow serupa macam husband..



Tuesday, May 3, 2011

Suami Yang Membahagiakan..

Posted by Husna Zainal at 12:02 AM 2 comments
Masa-masa mengandung sekarang ni emosi senang sangat terganggu..Senang sangat terasa dengan kata-kata orang sekeliling.Walaupun kata-kata tu sebenarnya tak de pun.So simpan dalam hati je.
Tapi..Kalau terasa dengan suami, boleh merajuk..yg syoknye...husband rajin nak pujuk..kalau merajuk dengan orang lain jangan harap la ek. Sebagai isteri, bukan nak husband tu pujuk dengan hadiah yg mahal2...


Lagi terharu kalau dia baring bersama..cium dahi pastu peluk sepenuh hati pun dah cukup..tak perlukan kata2 keramat pun sbnrnye..hehe

Satu hari tu, aku demam..teruk jugak la.2hari pun still tak kebah lagi.Pening kepala nak memikirkan keadaan rumah, makan pakai husband langsung tak terjaga..
Esoknye, husband buat surprise, dia belikan barang2 dapur.Rupanye dia nak masak kan bubur untuk wife dia ni..huhu...terharu..

Selama ni husband mmg pernah masak kat umah.tapi biasanya dia masak yang simple2 je..Maggi.sardin.nasik.tu jek la yang dia pandai...tak sangka pandai nak masak bubur..rupenye dia dah tanya ngan mak dia.

Akhirnye, Bubur pun siap...husband hidangkan atas katil lagi.gedik kan...hehe. Cukup mengharukan dah.rasa nak menangis pun ade..keke tetapi, yg spoil nye......

Bubur tu manis..... huhuhuhuu sygnye...takleh makan langsung.... 

Ckp kat husband sory sebab syg tak pat makan bubur tu..Tapi thanks banyak2..Syg Abg sangat2..walaupun sebenarnya dah lapar tahap gaban..hehe






Our Baby

Lilypie First Birthday tickers
 

I Love Emerald Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea